Kost

För att bygga muskler så är proteinsyntesen viktig så kan mängden protein du äter har en betydelse för resultatet. Du vill äta över 1 gram protein per kg kroppsvikt men gärna upp till 2 g protein per kg kroppsvikt. För att komma upp i tillräcklig mängd protein så kan det vara praktiskt med proteinpulver men det är inte på något vis nödvändigt.

Kosttillskott

BCAA och EAA är aminosyror som är beståndsdelarna som protein byggs av. Det finns egentligen väldigt lite som tyder på att det skulle uppnås någon effekt av betydelse att byta ut proteinpulvret mot aminosyror så det kanske inte är värt det från ett rent ekonomiskt perspektiv. Men det finns självklart andra aspekter som den nya fräsiga färgen eller den nya spännande smaken.

Kreatin är ett prestationshöjande kosttillskott som din kropp till viss del producerar själv. Det kan vara speciellt bra att äta kreatin om du är vegetarian eftersom kreatin får man från att äta kött.

Kreatin är ett kosttillskott som till skillnad från många andra faktiskt fungerar samtidigt som det inte är dopingklassat och väl undersökt.

Kreatin ökar din anaeroba uthållighet. Alltså att när du styrketränar så kan du få ut en extra repetition vid träning. Din ökade träningsförmåga gör att du har möjlighet att få ut mer av din träning och helt enkelt bli starkare.

Effekten av kreatin varar bara så länge du använder kreatin men träningen som du kan utföra med kreatin möjliggör förändringar som förändrar ditt resultat även utan kreatin.

Vem ska undvika kreatin?

Om du är en vuxen frisk människa så är det inte massa elaka bieffekter kopplat till kreatin. Om du är under 18 år så ska du veta att kreatin är framförallt testat på vuxna människor så du bör undvika det. Om du har njurproblem eller hög risk för att utveckla njurproblem så bör du undvika kreatin.

 

Du kan läsa mer om kreatin här.