Proteinpulver: Guide till bästa proteinpulvret

För att maximera muskeltillväxten och återhämtningen så behöver du få i dig protein. Du kan få i dig protein från din vanliga kost och det ska du självklart försöka göra så gott det går men för att maximera ditt proteinintag så är det oftast mycket lättare att öka proteinintaget med hjälp av proteinpulver. Proteinpulver är dessutom en av de billigaste proteinkällorna som finns.

 

Protein består av långa kedjor av aminosyror. Aminosyrorna är det som din kropp använder för att bygga upp kroppen.

 

Här kan du blanda fyra olika sorters smaker(choklad, jordgubb t ex) vassleprotein till ett lågt pris
Här kan du blanda fyra olika sorters smaker(choklad, jordgubb t ex) vassleprotein till ett lågt pris

 

Vad finns det för sorters proteinpulver?

 

Vassleprotein / Whey

Vassleprotein eller whey på engelska är den vanligaste sortens proteinpulver. Det är en biprodukt från när du tillverkar ost eller kasein. Vassleprotein är populärt väldigt populärt inom träningskretsar eftersom det är både billigt och proteinet tas upp snabbt av kroppen. Eftersom det tas upp väldigt snabbt av kroppen så är det utmärkt för att få i sig protein snabbt direkt efter träningen så att du bygger muskler då snabbt som möjligt. Vassle är ett så kallat fullvärdigt protein. Det innehåller alltså alla essentiella aminosyror som du behöver.

 

Hitta ditt vassleprotein här

 

Isolat / Vassleisolat

Isolat är ett filtrerat protein så du får maximal mängd protein. Det är lite dyrare men om du räknar varje kalori så kan det vara värt det. Filtreringsprocessen gör att det innehåller väldigt liten mängd laktos så det är väldigt bra med ett isolat istället för vassleproteinet om du är laktosintolerant.

 

 

Kasein

 

Kasein

 

Kasein är också en produkt som kommer från mhölk. Skillnaden mot vassle är att kasein tas upp långsamt om man jämför med vassle. Eftersom kasein tas upp långsamt så passar det bra när du vill att din krropp ska vara fylld med aminosyror. Ett sådant tillfälle är till exempel innan du ska gå och lägga dig och du vill försäkra dig om att du har aminosyrorna som behövs för att bygga muskler under din sömn.

 

Här så kan du hitta kasein

 

Sojaprotein

Sojaprotein är populärt bland vegetarianer och veganer eftersom det inte består av animaliska produkter. Det tas upp av kroppen långsammare än vassleprotein.

Här så hittar du sojapr

Sojaprotein

otein

 

 

Äggprotein

Äggprotein är protein gjort på äggvita och tas upp i medellångsam takt av din kropp.

 

Risprotein

Risprotein är en perfekt proteinkälla för den som vill undvika animaliska produkter. Det är en fullvärdig proteinkälla och innehåller alla essentiella aminosyror som du behöver.

Hampaprotein
Hampaprotein

 

Hampaprotein

Är en annan sorts protein från växtriket. Det är en fullvärdig proteinkälla.

 

 

Har proteinpulver någon bieffekt som jag ska känna till?

Proteiner måste brytas ner av njurarna. Det här är inget problem om du har normalt fungerande njurar men om du har problem en sjukdom som gör att dina njurar inte fungerar i full kapacitet så kan det vara klokt att vara lite försiktig och konsultera en läkare innan du pressar i dig enorma mängder protein.

 

När kan man ta proteinpulver?

Ett exempel skulle vara:

Till frukost: Så kan du antingen ta det som en dryck till frukosten eller så kan du blanda det i havregrynsgröt.

Efter träningen: Du kan ta proteinpulver direkt efter träningen för att maximera återhämtningen. Din kropp behöver protein för att bygga upp muskler efter ditt träningspass.

Till läggdags: Så kan du testa att ta kasein som är långtidsverkande under natten.

 

För vem passar proteinpulver?

Om du tränar aktivt så kan det vara klokt att öka sitt proteinintag för att maximera dina träningsresultat.

Om du är vegetarian eller vegan så är det lätt att din kost blir något fattig på protein och då kan ett proteinpulver vara ett enkelt och gott sätt att öka ditt proteinintag.

Om du ligger på kaloriunderskott så är det bra att få i sig protein så att du inte bryter ner musklerna.

Om du skadat dig. Protein hjälper din kropp att läka skadan.

 

 

Hur mycket proteinpulver behöver du?

Du ska gärna som tränande få i dig 1-2 gram protein per kg kroppsvikt och dag. Men glöm inte bort att du får i dig protein från din övriga kost.

 

Hur mycket proteinpulver ska jag ta per gång?

För att maximalt stimulera proteinsyntesen så behöver du få i dig ungefär 20 gram protein. Det verkar också som att det blir svårare att ta upp mer än 30 gram protein åt gången så vi rekommenderar att du delar upp dina portioner några timmar i mellan där du tar 20-30 gram protein per gång.

 

Behöver man konsumera proteinpulver?

Nej då! Det går precis lika bra att få i sig proteinet du behöver ifrån annan kost men det är betydligt mycket lättare att få i sig en mängd som stimulerar muskeltillväxten maximalt med proteinpulver. Det är dessutom betydligt billigare sätt att få i sig protein än de flesta andra livsmedel.

 

 

Är vassle isolat bättre?

Det beror på köparen. Isolat är som vassle men bara mer filtrerat. Så om du tycker att det är okej att det är lite kolhydrater i ditt vassleprotein så kan du helt enkelt bara ta lite mer av det vanliga vassleproteinet för att få i dig lika mycket protein. Om du är laktosintolerant så är isolaten nog bättre eftersom den innehåller väldigt lite laktos

 

Om jag är laktosintolerant?

Om du vill ha ett proteinpulver utan laktos så kan du testa isolat. Det är precis som vanligt vassle gjort på mjölk men det är filtrerat till den graden att det innehåller en väldigt liten mängd laktos och ska fungera bra. Annars så finns det bra proteinpulver från växtriket som sojaprotein eller risprotein som fungerar väldigt bra.

 

Vad för proteinpulver kan jag använda som vegan?

Eftersom vassleprotein och kasein är gjorda på mjölk så får du utesluta detta. Sojaprotein, risprotein och hampaprotein kommer ifrån växtriket så det är bra val.

 

Äta 2 kilo proteinpulver

Efter all text så bjuder vi på en video där teamet bakom matkoma trycker i sig två kilo vassleproteinpulver.

 

Om du blir sugen så kan du köpa proteinpulver här.