Kreatin

Kreatin

Kreatin är ett litet mirakel. Det är ett väl beprövat kosttillskott som både är skonsamt mot kroppen och fungerar. Du blir ungefär 5% starkare i dina maxlyft och du lyckas få ut någon extra repetition vid

träning.

Kreatin är något som finns naturligt i din kropp eller som du får i dig i din vanliga kost om du konsumerar kött. Som köttätare så får du normalt i dig

Problemet med att få i sig det med kött är att du behöver äta väldigt mycket för att få i dig tillräckligt. Om du äter något med väldigt hög mängd kreatin i sig som tonfisk så måste du äta mer än ett kilo för att få i dig samma mängd som om du åt kreatin.

 

Kreatin
Billigt kreatin

 

Vad gör kreatin?

Enkelt uttryckt så är kreatin ett ämne som finns i dina muskler som behövs för att bilda den energi som driver dina muskler.

 

Fördelar

Du kan göra flera repetitioner vilket leder till mer muskelmassa.
Du binder vätska i musklerna som gör att du blir stabilare och dina muskler blir större

Nackdelar

Du går upp i vikt. Det är inte ett problem för alla men du binder 0,5-2 kg vätska i musklerna som försvinner när du slutar ta kreatin. Det är dessutom vatten så du behöver inte oroa dig för de skadliga effekterna som en vanlig viktuppgång kan leda till.

 

En liten videoguide om kreatin

Köp kreatin
Köp kreatin

 

Hur tar jag kreatin?

Enklaste sättet att ta kreatin är att du häller i pulvret i lite vatten rör om och sväljer. En bra dos är 5 gram per dag då får du maximal effekt, mer än så fyller ingen funktion.

Eftersom din kropp i början har för lite kreatin så kanske du vill använda dig av en uppladdningsfas eller så kallat “stacka” det innebär att du tar en normal dos två-fyra gånger per dag för att bygga upp dina lager. Annars så tar det ungefär fyra veckor för att bygga upp dina depåer till maximal kapacitet.

För de flesta så är det inget problem med att ta kreatin på fastande mage men om du upplever att du har en känslig så kan det vara rätt att inta kreatin i samband med en måltid.

 

 

Om jag är vegetarian eller vegan vad för sorts kreatin ska jag ta då?

Eftersom kreatin framställs på kemisk väg så kan du lugnt köpa helt vanligt kreatin.

 

Är kreatin dopingklassat?

Nej, eftersom det finns i din mat och du kan få i dig det om du äter väldigt mycket kött istället, något opraktiskt men fullt möjligt, så är det inte dopingklassat.